Úvodní stránka>Články>Fotografování v lese s přikrmováním
Zveřejněno 10.12.2020

Fotografování v lese s přikrmováním

Podzim/zima. Na toto období se vždy moc těším. I když příroda nehýří barvami, lužní lesy, ve kterých nejčastěji fotografuji se zbaví listů a je mnohem lépe vidět co se kolem děje. Zvířátka jsou v tomto období více vděčná za pamlsek. Odměnou jsou mi pak jejich krásné pózy.

Sýkora babka
Nikon D850, ohnisko 840mm, 1/2000s, F7.1

Sýkora modřinka
Nikon D850, ohnisko 840mm, 1/4000s, F5.6

Strakapoud prostřední
Nikon D850, ohnisko 840mm, 1/640s, F8

Vytipování místa pro fotografování.

V první řadě je třeba najít si místa, která budou pro fotografování vhodná. Toto provádím už během léta a podzimu. Při výběru se zaměřuji v první řadě na to, aby místo bylo dostatečně prosvětlené, dále průběžně sleduji, jaké druhy ptactva se zde vyskytují. Důležité je i řešit co se objeví v pozadí fotografií. Vzhledem k tomu, že nezasahuji do přírody nějakým devastačním přístupem, musí to být místo, kde bez nutnosti lámat větve jsou objekty v pozadí co nejdále od míst, na kterých očekávám ptactvo. Výjimku tvoří drobné nálety a nové větvičky na padlých kmenech, které odstraním. Vhodné je mít k dispozici alespoň dvě lokality, aby zážitek z pozorování a fotografování byl pestřejší.

Místo 1 - celkový pohled

Místo 2 - levá strana

Místo 2 - pravá strana

Vybavení

V první řadě musím zajistit dostatek pamlsků pro ptactvo, případně další zvířecí návštěvníky. Používám lojové koule, slunečnici a drcené ořechy. Vše zakoupím v prodejnách pro zvířectvo nebo online na internetu těsně před začátkem sezóny.

Důležité je i oblečení. Jedná se o zimní měsíce, proto se obléknu tak, abych mi po hodině sezení na místě i v mrazivém počasí nebyla zima. Používám kamuflované lovecké oblečení značky Deerhunter, které jsem zakoupil v e-shopu www.fotopomucky.cz (musím zmínit, že jsem se zde setkal s úžasným přístupem k zákazníkovi).

Doplňkovým vybavením je brašna na pamlsky, provázek na zavěšení lojových koulí a nožík.

Roznesení pamlsků

V této sezóně jsem se vydal roznést pamlsky poprvé v sobotu 5.12.2020. Počasí ten den přálo, takže z toho byla krásná procházka. Na dvě vytipovaná místa jsem umístil po 2 lojových koulích a do vykotlaných starých větví vysypal slunečnici. I přestože se první strávníci dostaví až po několika dnech, podařilo se vyfotografovat opodál šplhajícího brhlíka lesního. Od této chvíle se budu pokoušet zde vracet minimálně jednou za týden, abych doplnil krmení, což je důležité hlavně proto, aby si ptáčci zvykli létat na stejné místo.

Ve středu 10.12.2020 jsem se na obě místa vrátil. První bylo netknuté, slunečnice téměř všechna a lojové koule jen mírně ozobané. Vydržel jsem zde asi půl hodiny a vydal jsem se na místo druhé. Už z dálky bylo vidět, že zde je opravdu živo. Kolem koulí poletovaly sýkory modřinky, sýkory koňadry, sýkory babky, slunečnici zobal brhlík lesní a než jsem se usadil, hodovali i strakapoudi. Strakapoudi jsou ale plaší, takže mou přítomnost nechtěli sdílet a uletěli. Následovala vytoužená hodina pozorování a fotografování. Trvalo by to déle, ale celé hejno strávníků se najednou vzneslo a letělo směrem ke mně. Bylo jasné, že se blíží nebezpečí. Několik sekund na to nad hlavou proletěl krahujec. Následující hodinu až se vraceli jen jednotlivci. A tím skončilo v této sezóně první fotografování s přikrmováním. Z mého pohledu úspěšné a plné zážitků.