Úvodní stránka>Články>Rok 2020 z mého fotografického pohledu
Zveřejněno 11.12.2020

Rok 2020 z mého fotografického pohledu

Blíží se konec roku 2020 a já vyhodnocuji jaký byl z mého fotografického pohledu. Myslím, že můžu za sebou vidět převážně pozitivní zážitky. Příroda mi s fotoaparátem nabízela krásné momenty od mrazivých dnů v lednu, přes probouzející se jaro, příjemné léto, krásný barevný podzim až po dnešní opět mrazivé dny.

Ledňáček říční, Záhlinické rybníky 26.7.2020
Nikon D850, 200-500mm/f5,6+TC1.4, 700mm, 1/500sec, F8, ISO 360

Co se podařilo a co mě potěšilo?

Je toho hodně. V první řadě jste to Vy, fanoušci mého fotografického nadšení. Za rok se vyšplhal Váš počet na úžasných 8000. Příjemné a milé komentáře u fotografií, reakce na fotografie mě popoháněly dál. Stále mám na paměti ale to, že plácání po rameni ze mě nedělá mistra oboru, a že je třeba neustále na sobě pracovat a zdokonalovat se. A je toho hodně. Fotografování je u mě o nadšení a učení se určování druhů. Po této stránce mám toho hodně co dohánět. Ale i na způsobu fotografování a technickém zpracování fotografií je moře práce.

Na přání některých z Vás jsem letos poprvé vydal nástěnný kalendář s názvem „Ptáci České republiky 2021“ a sadu 32 kusů pohlednic „Živá příroda České republiky 2020“. Díky pozitivnímu hodnocení, pokrytí nákladů na jejich výrobu a distribuci můžu konstatovat, že účel byl splněn a kalendář bude dělat radost v mnoha domácnostech po celé ČR. Podle zpráv jeden kousek dokonce doputoval až do USA.

Při svých foto procházkách jsem se také setkával s mnoha lidmi, kteří jsou podobně jako já nadšeni pro přírodu. Ornitologové, kteří s dalekohledem sledují život u rybníků, fotografové snažící se zachytit nějaký úžasný moment, ale i jen tak se procházející milovníci přírody. Utvrdilo mě to v názoru, že příroda má mnoho zastánců, kteří se za ni dokážou postavit.

Radost mi udělal i zájem o fotografování domácích miláčků. Několik dnů jsem strávil s úžasnými chovateli a majiteli pejsků. Byly to nádherné zážitky. Jakožto majitel úžasné psí bíglí společnice Santy, kterou jsem několikrát ve svých příspěvcích představil, mám k pejskům velice blízko. A jelikož o sobě tvrdím, že radši fotím zvířátka než lidi, bylo to přesně to, co mě baví. Pejskovi, a zvláště skupince štěňátek většinou neřeknete co má přesně dělat a jak se má tvářit. Vše je spontánní a předem se neví, co se na kartě ve fotoaparátu donese k dalšímu zpracování.

Fotografování štěnátek Beagle chovatelky Jany Poláškové, 23.6.2020
Nikon D850, 70-200mm/f4, 175mm, 1/1000sec, F4, ISO 280

Bylo i několik poznatků, které mě moc nepotěšily.

Stejně jako jsou lidé vnímající přírodu, jsou i lidé, kteří na přírodu neberou ohled. Nikdy jsem nepochopil, proč se v lese jen tak odhodí dopitá plastová lahev, plechovka nebo obaly od pochutin. Zážitkem pro mě byla i paní, která si za koloběžku zapřáhla 2 pejsky a za mohutného povzbuzování se jimi nechala táhnou lesní cestou, nebo rodiče, kteří na procházku do přírody vybaví ratolest píšťalkou a nevysvětlí, že v lese je lepší být co nejvíce v potichu. V neposlední řadě je tady armáda hlučných návštěvníků přírody, o kterých víte na půl kilometru.

Mírně mě zklamal i přístup některých kolegů fotografů, kteří mají v sobě zakódováno, že jejich technika je nejlepší, jiná technika má jen zápory. Já se na věci dívám jinak. Pokud někdo fotí mobilem, jiný kompaktem a další profesionální výbavou, beru všechny, že se v mezích svých možností snaží. Naštěstí jsem nedávno četl článek profesionálního fotografa, který napsal něco ve smyslu: „Není důležité, čím fotíme, důležité je, že nás spojuje zájem o fotografování“. A pod to se rád podepíšu. A ještě bych dodal. Jiný fotograf pro mě není konkurence, ale kolega.

Technika a výbava.

Foto výbavu jsem finálně doplnil o špičkový objektiv pro makro Nikon 105mm/f2,8 a hlavně o objektiv Nikon 600mm/f4. V kombinaci s telekonverterem 1.4x tak používám nejčastěji ohnisko 850 mm při světelnosti 5.6. Díky Full Frame fotoaparátu Nikon D850 s rozlišením 45 MPx se daří zachytit úžasné detaily i vzdálenějších objektů. Doplnil jsem také softwarovou výbavu o pluginy Topaz Labs pro odšumění a doostření fotografií a pluginy Nik Collection pro dolaďování celkového vzhledu výsledných snímků.

Plány na příští rok.

Mimo to, že chci pokračovat příští rok ve fotografování stejně jako v roce 2020, rád bych se zaměřil na vyhledávání dalších příležitostí. Mám předjednané výlety do lesa s myslivci. Přece jen pod odborným dohledem člověk nabírá nejlepší zkušenosti.

Jedním z cílů, které si dávám, pokud to situace dovolí je uspořádání mini setkání se zájemci o fotografování zvířátek a přírody, při kterém bych předal své zkušenosti s fotografováním a představil některé své postupy. Ale nic neslibuji, je to jen plán.