Úvodní stránka>Články>Uživatelská recenze: Nikon Z9 a přechod na bezzrcadlovku
Zveřejněno 27.01.2022

Uživatelská recenze: Nikon Z9 a přechod na bezzrcadlovku

Včera to byl týden od chvíle, kdy mi v ruce konečně po dlouhém čekání přistála bezzrcadlovka Nikon Z9. Týden, během kterého jsem si vyzkoušel, jaké je to fotit s bezzrcadlovkou, týden, kdy jsem mohl zkoušet jaké je to fotit s fotoaparátem, který je nejen aktuální špičkou mezi fotoaparáty od Nikonu, ale důstojně se zařadil mezi nejvýkonnější přístroje ostatních předních značek se snímačem FX (Full Frame). Nikon Z9 se aktuálně stává mým hlavním fotoaparátem a Nikon D850 záložním.

Zdaleka jsem nevyzkoušel všechno. A při studování možností Nikon Z9 je mi jasné, že hodně dlouho toto nebudu moct tvrdit. Následný text v žádném případě nemá sloužit jako souhrn technických parametrů, ale jako reálné zkušenosti uživatele, který přístroj využívá ke konkrétním účelům, v mém případě k fotografování zvířátek a přírody.

Ukázkový snímek (sýkora koňadra)
Nikon Z9, 600mm, f/4, 1/3200, ISO 640

Ukázkový snímek (sýkora babka)
Nikon Z9, 600mm, f/5.6, 1/3200, ISO 720

Ukázkový snímek (sýkora koňadra)
Nikon Z9, 600mm, f/6.3, 1/1600, ISO 560

Velikost a ergonomie

Ale pěkně od začátku. Než fotoaparát dorazil, kladl jsem si v první řadě otázky ohledně velikosti a držení přístroje. Jakmile jsem Nikon Z9 vybalil z krabice, bylo jasné, že veškeré obavy můžou jít pryč a naopak jsem byl s velikostí i způsobem držení velice spokojený. Podobně to dopadlo i po nasazení na můj hlavní objektiv Nikon 600mm f/4. Ale o tom později.

Elektronický hledáček (přechod na bezzrcadlovku)

Zatím co jsem byl u hledáčku zrcadlovky Nikon D850 zvyklý, že se dívám přes optiku přímo na fotografovaný objekt nebo scénu. U bezzrcadlovky je vše jinak. Scéna je promítána do elektronického hledáčku, a to je určitě jiný pohled než přes optické prvky. Po pravdě elektronický hledáček nebude zrovna můj nejlepší kamarád, ale zde končí to, co mě u bezzrcadlovkového systému zrovna nenadchlo.

Tím bych nerad řekl, že elektronický hledáček je nějaký průšvih. Obraz je krásný, jasný s možností nastavit jas dle potřeby. Výhodou u bezzrcadlovky je i to, že stejný obsah je v hledáčku i na displeji a přepínání mezi hledáčkem a displejem v základním nastavení probíhá pouze pomocí přiložení k oku. To považuji u bezzrcadlovek za velký pokrok oproti zrcadlovkám (alespoň oproti těm, které jsem měl možnost používat. Nikon D750, Nikon D850).

Použití objektivů ze zrcadlovek (bajonet F) a FTZ II

Jedním z nejvýznamnějších momentů při přechodu na bezzrcadlovkový systém byla nutnost použití stávajících objektivů s bajonetem F na bezzrcadlovce prostřednictvím FTZ II adaptéru. Tady asi nebudu skrývat nadšení. Prozatím jsem odzkoušel použití objektivů Nikon 85mm f/1.8, Nikon 70-200mm f/4, Nikon 600mm f/4 a musím říct, že je to paráda. Rychlost ostření je až neskutečně rychlé na všech testovaných objektivech. Za mě kresba a ostrost na jedničku.

Hodně mě zajímalo i to, jak se zvětší celá sestava tím, že mezi tělo a objektiv umístím FTZ II adaptér. Musím konstatovat, že i z tohoto mám výborný pocit, a to hlavně u objektivu Nikon 600mm f/4, který je ve výbavě pro fotografování zvířátek mým hlavním, a u kterého navíc používám teleconverter Nikon 1.4x III, který celou sestavu dále mírně prodlužuje.

Automatické ostření (AF)

Ukázka automatického ostření Nikon Z9 na oko drobného ptactva,
nastavrní: oblast WIDE-L, detekce zvářat,
video s ukázkovými záznamy hledáčku: https://youtu.be/5rKt7iOIklA

Konečně se dostávám k tomu, co asi každého u Nikon Z9 zajímá, a tím je automatické ostření. Za týden jsem měl možnost vyzkoušet jen část z toho, co Nikon Z9 umožňuje a opět nebudu skrývat nadšení. Takže co jsem stihl vyzkoušet (pro vše nastavení AF-C – kontinuální ostření):

  1. Ostření na jeden bod, abych měl pocit, že zvládám to, co jsem doposud používal na D850. Ostření i manipulace s ostřícím bodem dopadly skvěle. Navíc jsem si nastavil funkční tlačítko Fn1 na aktivaci ostření na jeden bod, což se mi výborně osvědčilo pro předostření při velké změně vzdálenosti fotografované scény. Jakmile tlačítko uvolním, ihned mám k dispozici aktuálně nastavenou ostřící oblast. Jinak řečeno používám například WIDE L pro automatickou detekci objektu/oka a potřebuji zachytit něco ve větší vzdálenosti, než fotografuji. Automatická detekce v tomto případě nemusí zareagovat dostatečně rychle. Namáčknu tlačítko Fn1, a tím dočasně aktivuji jeden ostřící bod. Okamžitě přeostřím, tlačítko Fn1 pustím a již zase pracuji s automatickou detekcí. Pro mě toto řešení při změně vzdálenosti přineslo významné zrychlení ostření.
  2. Dále jsem vyzkoušel fotografování malého ptactva (brhlíci, sýkory) u svého přírodního krmítka. Tady pro mě jsou ve hře 2 typy ostřící oblasti. První je WIDE-L na kterou jsem se primárně zaměřil a 3D sledování, které jsem odzkoušel jen částečně. Obojí ale s tím nejlepším pocitem z výsledků. U mě ukáže čas, který z režimů budu aktivněji využívat až podle dlouhodobějších testů. Kdybych měl hodnotit automatické ostření na oko/objekt, tak jednoznačně palec nahoru pro inženýry z Nikonu. Cokoli se dostalo jen do blízkosti ostřící plochy, okamžitě bylo zachyceno a pokud jsem moc fotoaparátem nemával nebo sýkory moc nedivočily, drželo zaostření na oko jako přibité.
  3. Zamknutí objektu namáčknutím spouště nebo tlačítkem s uživatelem nastaveným předostřením. To se mi opravdu moc líbilo. Funkci, kterou jsem na D850 znal pouze z živého náhledu je možno u bezzrcadlovky použít i přes hledáček. Jednoduše si vyberu objekt, namáčknu spoušť, a tím objekt zamknu. Pak už můžu mávat fotoaparátem, měnit vzdálenost mezi mnou a objektem a zaostření zůstane perfektně na zvolené místo zafixované.
  4. No a pak tady bylo testování zaostřování zvířete, které s blíží k fotografovi. Jako figurant posloužila moje fenečka bígla Santy. Jak jinak 😊 Test, na který se asi vrhne co nejdříve každý, kdo dostane do ruky Nikon Z9 opět dopadl na výbornou. Z celé sekvence jednoho běhu s cca 20 snímky byl snad jeden snímek na vyhození. Ostatní pěkně zaostřené i při nejnižších hodnotách clony (nejmenší hloubce ostrosti). Test fotoaparát prověřil i v tom, že světelné podmínky byly opravdu velice špatné (zataženo).
  5. Posledním testem bylo fotografování z krátké vzdálenosti pro mé schopnosti až moc rychlého a nevyzpytatelného pohybu. Tím bylo sekundové míhání sýkor přilétajících na slunečnici. Pokud budete hledat odpověď na otázku, zda Nikon Z9 zaostří vše, co si vymyslíte, tak nezaostří. Nebo asi lépe řečeno: „Něco ještě neumím“.

Bígl běžící k fotografovi (světelné podmínky: zataženo)
Nikon Z9, 190mm, f/4, 1/1000, ISO 360

Bígl běžící k fotografovi (světelné podmínky: zataženo)
Nikon Z9, 200mm, f/4, 1/1000, ISO 640

Natáčení videa

8K, 4K, 30 FPS, 60 FPS, 120 FPS atd. atd. Hodnoty u kterých už přemýšlím k čemu bych toto osobně využil? Takže prozatím jsem otestoval 4K video 120 FPS s jeho zpomalení na 30 FPS. Vše se jeví 4x pomalejší (120 FPS/30 FPS=4) a to dává videu velice zajímavou atmosféru. I když je video jedním s často skloňovaných veličin výkonu, další otestování v mém podání je ještě otázkou delšího času.

V každém případě při testování videa jsem prozatím zapnul celoplošnou detekci objektů, režim AF-F, zaměřil na místo, kde se opravdu velmi rychle míhaly sýkory a nechal jen tak nahrávat. I když v některých momentech je vidět kdy došlo k nevhodnému přeostření, mě výsledek opět velice mile překvapil. Docházelo k docela solidnímu vyhodnocování situace a přeostřování na oko. Moment, kde brhlík přeskočil a sníh přes něj přelítl mě doslova nadchnul. Tak s tímto si asi ještě užiju hodně zábavy 😊

Základní vlastnosti a parametry mého nastavení

  1. Režim M – manuální. Primárně ručně nastavuji clonu, čas, korekci expozice.
  2. ISO Auto.
  3. Kontinuální ostření AF-C.
  4. WIDE-L nebo 3D ostřící oblast.
  5. Detekce zvířat.
  6. Možnost rychlého přepnutí na 1 ostřící bod a okamžitý návrat do WIDE-L nebo 3D.

Výčet parametrů by mohl být mnohonásobně delší. Vzhledem k tomu, že počítám s dalšími testy různých nastavení, nepočítám u ostatní parametrů, že zůstanou v aktuálním nastavení, proto je ani neuvádím.

Závěrem

Pro přechod na bezzrcadlovku jsem si nejspíš nemohl vybrat vhodnější moment než nástup Z9. S rychlostí i kvalitou výsledků jsem nadšený. A není to o tom, že když už jsem si Nikon Z9 koupil, musím si to chválit. Práce i výsledky jsou opravdu zážitkem, který jsem očekával a v mnoha bodech tento fotoaparát mé očekávání předčil.