Úvodní stránka>Články>Fototechnika pro focení zvířat
Zveřejněno 14.02.2020

Fototechnika pro focení zvířat

Začnu tím, že se jednoznačně nedá říct jakou techniku na fotografování zvířátek použít. Ale pokud článek přečtete celý, určitě získáte řadu cenných poznatků.

Výběr fototechniky bude ovlivňovat několik základních faktorů. V první řadě musíte mít jasno, co chcete fotit. Malé ptáčky, koně, pejsky, brouky? Nebo je třeba něco univerzálnějšího? S těmito požadavky půjdete nejspíš do vyhledávače, případně přímo k prodejci fototechniky a zjistíte, že musíte vybírat z nepřeberného množství produktů.

Zkusíme v tom udělat pořádek Zaměřím se hlavně na fotografování vzdálených zvířat a drobných ptáků.


Sýkora nodřinka, ohnisko 850 mm (při rozlišení 45 MPx ekvivalent 1260mm rozlišení 20,9 MPx), světelnost f/8, expozice 1/500 sec.
Nikon D850, objektiv Nikon 600mm f/4 + teleconverter 1,4x

Pro začátek několik faktů pro lepší chápání článku

  • Čím větší výsledná ohnisková vzdálenost, tím lépe - větší přiblížení fotografovaného objektu.
  • Čím nižší hodnota výsledné světelnosti f/číslo, tím lépe - lepší focení při horším osvětlení.
  • Čím nižší hmotnost a rozměry sestavy fotoaparát, příslušenství, objektiv, tím lépe - pohodlí.

V první řadě nás bude zajímat, jaká bude výsledná ohnisková vzdálenost fotoaparátu s objektivem. To, že na svůj fotoaparát připojíte například objektiv s ohniskem 300mm, nemusí znamenat, že ve výsledku máte ohnisko 300mm. Proč? Dalším faktorem, který výslednou ohniskovou vzdálenost ovlivňuje je typ snímače ve vašem fotoaparátu. I když je snímačů více typů, pro vysvětlení použiji 3 základní: Full Frame, APS-C a 4/3. Seřazeny byly od nejkvalitnějšího. Ale nenechte se zmást. Když napíšu od nejkvalitnějšího tak to neznamená, že poslední 4/3 není kvalitní. Rozdíly v kvalitě výsledné fotografie jsou pro běžného smrtelníka tak zanedbatelné, že právě fotoaparáty se snímačem 4/3 se stávají pro řadu profesionálních wildlife fotografů základním vybavením.

Pojďme kousek zpět. Proč jsem zmínil velikost snímače. Pro každý zmíněný typ snímače si můžete ohniskovou vzdálenost objektivu vynásobit. V praxi to například pro objektiv vypadá následovně:

  • Pro fotoaparát se snímačem Full Frame násobíme ohniskovou vzdálenost objektivu cca 1x, takže výsledné ohnisko zůstává 300 mm.
  • Pro fotoaparát se snímačem APS-C násobíme ohniskovou vzdálenost objektivu cca 1.5x, takže výsledné ohnisko se zvětší na 450 mm.
  • Pro fotoaparát se snímačem 4/3 násobíme ohniskovou vzdálenost objektivu 2x, takže výsledné ohnisko se zvětší na 600 mm.

Příklady kombinace fotoaparátu a objektivu pro wildlife

  • Tělo Nikon D750, objektiv Nikon 200-500mm f/5,6 E ED VR – Full Frame s výsledným ohniskem 500 mm. Světelnost f/5.6.
  • Tělo Nikon D500, objektiv Nikon 200-500mm f/5,6 E ED VR – APS-C (násobíme 500x1,5) s výsledným ohniskem 750 mm. Světelnost f/5,6.
  • Olympus OM-D E-M1 Mark II, objektiv Olympus M.ZUIKO ED 300 mm f/4,0 IS Pro - 4/3 (násobíme 300x2) s výsledným ohniskem 600 mm. Světelnost f/4.

Záměrně jsem na konec každé kombinace uvedl hodnotu světelnosti. Vzhledem k tomu, že bych nerad v tomto článku rozebíral základní parametry pro fotografování, spokojme se s tím, že čím menší hodnota světelnosti, tím lépe. Snad jen doplním, že nižší hodnota znamená lepší výsledky v horších světelných podmínkách, lepší ostření atd.


Brhlík lesní, ohnisko 650mm, světelnost f/10, expozice 1/1000 sec.
Nikon D850, objektiv Nikon 200-500mm f/5,6 E ED VR + teleconverter 1,4x

Teleconverter – další prodloužení ohniskové vzdálenosti

Ohniskovou vzdálenost můžeme ještě zvýšit použitím teleconverteru. Jedná se o další optický člen který se umístí mezi fotoaparát a objektiv. Dále se pokusím vysvětlit vše na příkladu. Na výše uvedené kombinace tělo, objektiv použijeme ještě teleconverter, který násobí ohniskovou vzdálenost 1,4x. Pro výsledné parametry je třeba brát v potaz, že teleconverter zvýší hodnotu světelnosti objektivu 1,4x. To znamená, že oželíme světelnost a prodloužíme ohnisko. Co budeme mít ve výsledku:

  • Tělo Nikon D750, objektiv Nikon 200-500mm f/5,6 E ED VR – Full Frame s výsledným ohniskem 500 mm. Světelnost f/5.6. Přidáme teleconverter 1,4x, máme k dispozici ohnisko 700mm, světelnost f/8. Zde narážíme na hranici možnosti automatického ostření, která je pro D750 na světelnosti f/8.
  • Tělo Nikon D500, objektiv Nikon 200-500mm f/5,6 E ED VR – APS-C s výsledným ohniskem 750 mm. Světelnost f/5,6. Přidáme teleconverter 1,4x, máme k dispozici ohnisko 1050mm, světelnost f/8. Zde narážíme na hranici možnosti automatického ostření, která je pro D500 na světelnosti f/8.
  • Olympus OM-D E-M1 Mark II, objektiv Olympus M.ZUIKO ED 300 mm f/4,0 IS Pro - 4/3 s výsledným ohniskem 600 mm. Světelnost f/4. Přidáme teleconverter 1,4x, máme k dispozici ohnisko 840mm a světelnost f/5.6.

Stabilizace obrazu

Při výběru fotoaparátu a objektivu pro wildlife se zajímejte o stabilizaci obrazu. Pokud budete fotit ze stativu, tak vás moc stabilizace trápit nebude. Já vyrážím pravidelně na foto procházky a stativ se mi tahat rozhodně nechce. Oni ti ptáčci by ani moc na mě čekat nechtěli, než si svou výbavu rozbalím. Vše je často o sekundách, takže fotím výhradně z ruky, a proto je pro mě stabilizace důležitá. I když si vystačím v tuto chvíli se stabilizátorem v objektivu Nikon 200-500mm f/5,6 E ED VR, určitě se zajímejte o stabilizaci snímače, kterou nabízí například bezzrcadlovky.

Hmotnost, rozměry

Na své procházky v ruce nosím 5 kg výbavu. Docela dost i z hlediska rozměrů, ale i tak jsem moc spokojený. Velice pohodlnou a skladnou variantou je výše zmiňovaná Olympus sestava, která je rozměrově nesrovnatelně menší, hmotnostně zhruba na polovině.

Závěrem

Mou hlavní sestavou je bezzrcadlovka Nikon Z9, objektiv AF-S NIKKOR 600mm f/4E FL ED VR + teleconverter 1,4x. Tuto sestavu záměrně v článku neuvádím, protože je ještě jeden faktor, který mě ovlivnil při jejím výběru a tím je rozlišení snímače 45 MPx. Nechtěl jsem ale tímto parametrem výše uvedené vysvětlování komplikovat, ale ve skutečnosti se dostávám při rozlišení snímače 45 MPx na ekvivalent 1150mm rozlišení snímače 20,9 MPx. Obsah článku je jen základním návodem, jak vybírat fototechniku pro wildlife. Na všechny zmiňované hodnoty a parametry se informujte u svého prodejce, v článku mohou být přibližné. Ještě bych se rád omluvil uživatelům neuvedených značek. S těmito nemám zkušenosti. Pravidla pro výpočet parametrů jsou však obecná, takže i na tyto značky je můžete použít.