Úvodní stránka>Články>Úpravy fotografií
Zveřejněno 26.03.2019

Úpravy fotografií

Nejste se svými fotografiemi spokojeni? Fotografie můžete vylepšit díky velkému množství programů, které jsou pro tyto účely určeny.

Digitální fotografie nám mimo mnoha dalších výhod dala jednu zásadní, a tou je formát RAW, kterým disponuje podstatná část digitálních fotoaparátů. Tento formát nám umožní doladit v počítači pořízené snímky a mnohdy i zachránit ty, které by se na první pohled spíš hodily vhodit do koše. Setkávám se s názory, že fotka by měla být vyfocena bez nutnosti těchto úprav, ale také s názory zkušených fotografů, kteří si prošli érou kinofilmů, a kteří uznávají, že úprava fotografií v počítači je neskutečný skok dopředu a je k nezaplacení. Pravdou však je, že čím lepší základ a čím méně dolaďování, tím lépe.

Tyto obrázky asi nejlépe vystihují, jaké jsou možnosti úprav fotografií. Snímek byl pořízený na akci Den uniformovaných sborů v Kroměříži. Původní fotografie expozičně nedopadla nejlépe. Hlavně koně nejsou dostatečně vykresleni, navíc díky akci jsou natahané za nimi pásky, postávající voják jako by tam byl navíc. Líbil se mi ale výraz jezdců a rozhodl jsem se fotografii zachránit. Fotografii jsem se navíc rozhodl dát dobový nádech. K tomu jsem použil níže uvedené programy.

Pro úpravy fotografií používám

  • Adobe Ligtroom Classic pro údržbu katalogu fotografií, prvotní třídění snímků a hlavně pro dolaďování expozice, světla, stínů, barevnosti a dalších parametrů fotografie.
  • Adobe Photoshop pro retuše a lokální úpravy fotografií. Retuše sice využívám minimálně, ale výše uvedeném příkladu je vidět, jak se dá změnit atmosféra fotografie, pokud se do úprav ponoříte hlouběji.
  • Topaz Labs DeNoise AI a Sharpen AI. Skvělé nástroje pro odstranění šumu a doostření fotografií. Oba programy jsou k nezaplacení a mnohdy řadu snímků zachrání. (od ledna 2023 nahrazuji programem Topaz Photo AI)
  • DxO PureRAW - příprava RAW pro další zpracování.
  • DxO NIK Collection - doladění barev a celkové atmosféry snímku.

Drtivá většina fotografií, které se vám jinde zalíbí, prochází před zveřejněním procesem doladění, který zpravidla odstraňuje technické vady snímku nebo nedokonalosti vznikající díky požité technice. Pokud se pro fotografování nadchnete a začnete fotit svou první zrcadlovkou nebo bezzrcadlovkou, nenechte se odradit tím, že fotografie nejsou na první pokus podle vašich představ nebo se nepodobají těm, které vás jinde zaujaly. Začněte se zajímat, jak se s fotografiemi dá následně pracovat v PC a objevíte kouzlo toho, čemu někteří fotografové říkají „vyvolání fotografie z RAW“.

V tomto krátkém článku jsem chtěl představit jen v krátkosti pohled na problematiku a na několika snímcích přiblížit jak takové doladění může vypadat. Nechtěl bych zde vytvářet manuál pro zmiňované programy. Možná někdy v budoucnu představím některé dílčí úpravy. V tuto chvíli doporučuji nespočet zdrojů na YouTube, Google atd a přeji hodně zdaru při úpravách vašich fotografií :)

Obrázek před úpravou
Obrázek po úpravě

Fotografie upravená pomocí Adobe Lightroom Classic

Obrázek před úpravou
Obrázek po úpravě

Fotografie upravená pomocí Adobe Lightroom Classic