Úvodní stránka>Články>Topaz Labs - odšumění a zaostření fotografií
Zveřejněno 07.02.2020

Topaz Labs - odšumění a zaostření fotografií

Určitě se často setkáváte se situací, kdy fotky obsahují velké množství šumu, případně jim chybí kousek do zaostření, se kterým byste byli spokojeni. Programy, které zmíním, tyto problémy odstraní. Mnohdy až neuvěřitelné výsledky mě přesvědčily k tomu, že se staly nedílnou součástí softwarového vybavení používaného pro finální úpravy mých fotografií.

(** text z roku 2020) Technika, kterou používám a způsob fotografování navíc tyto úpravy vyžadují. Fotím z ruky při procházkách přírodou a pro co nejvyšší přiblížení používám fotografickou techniku s výslednou světelností F8. Toto vyžaduje delší expoziční časy, vyšší ISO (použití režimu AutoISO) a ve výsledku nutnost fotografii doladit. Nejdříve fotografie upravuji v programu Adobe Lightroom Classic nebo Camera RAW (o tom někdy příště) a následně provádím odšumění a zaostření. Oba níže uvedené nástroje je možno odzkoušet v 30 denní Trial verzi. Odkazy ke stažení naleznete na konci této stránky. Na přiložených ukázkách se můžete podívat, jak vypadaly fotografie před úpravou a po úpravě.

(** Aktualizace k tomuto článku - leden 2023) Nedávno výrobce níže popisovaných produktů DeNoise AI, Sharpen AI, spolu s dalším programem na zvětšení fotografie, nabízí nový produkt Topaz Photo AI, který v sobě obsahuje odšumění, doostření a zvětšní s až nepochopitelně skvělými výsledky. Text tohoto článku nechám stále k dispozici, protože ukázky a obecná teorie k problematice stále platí.

Obrázek před úpravou
Obrázek po úpravě

(** informace z 2020) Fotografie ISO 5600, aplikace Topaz DeNoise AI, Topaz Sharpen AI
(** aktualizace leden 2023) Výrobce produktů DeNoise AI, Sharpen AI, spolu s dalším programem na zvětšení fotografie, nabízí nový produkt Topaz Photo AI, který v sobě obsahuje odšumění, doostření a zvětšní s až nepochopitelně skvělými výsledky.)

Odstranění šumu nástrojem Topaz Labs DeNoise AI

O šum na fotografiích se vám postará hodnota ISO. Čím vyšší, tím více šumu. Pokud preferujete náhodné focení při procházkách, při kterých nevíte, zda potkáte zvířátko v lese ve stínu, zda se díky mrakům nesníží intenzita světla, určitě se vyšším hodnotám šumu nevyhnete. Navíc při procházce určitě nebude dostatek prostoru připravit stativ a nemusí být k dispozici ani místo, kde byste si fotoaparát dostatečně zafixovali ve chvíli, kdy vám fotografovaný objekt dá několik sekund na vyfocení. Díky tomu bude třeba snížit expoziční čas a hodnota ISO opět půjde nahoru. A protože šum nechceme, vyvinula společnost Topaz Labs nástroj s názvem DeNoise AI, který až zázračným způsobem šum odstraní. Nástroj funguje nejen jako samostatný program, ale i jako plug-in do Adobe Photoshop. I když se nejedná zdaleka o jediný nástroj pro odstranění šumu, osobně ho preferuji.

Zaostření nástrojem Topaz Labs Sharpen AI

Důvodů, proč může dojít k mírnému rozostření fotografie je stejně jako u šumu nespočet. Určitě se fotograf pravidelně setkává s pocitem, že by to chtělo ještě kousek a fotka by byla perfektní. Topaz Labs i u tohoto nástroje odvedl skvělou práci a dal nám možnost vylepšit snímky ke spokojenosti. Rozhraní je na tolik jednoduché intuitivní, že s programem může pracovat téměř každý.

Závěrem

Doporučuji vyzkoušet oba nástroje. Výstupy z nich jsou sice více než přesvědčivé, ale nejsou všemocné. Přesto si troufnu říct, že podstatnou část fotografií zachrání před smazáním z disku. Všechny programy můžete získat získat ve ZKUŠEBNÍ VERZI:

 

Obrázek před úpravou
Obrázek po úpravě

Fotografie ISO 3600, aplikace Topaz DeNoise AI, Topaz Sharpen AI

Obrázek před úpravou
Obrázek po úpravě

Fotografie ISO 800, aplikace Topaz DeNoise AI, Topaz Sharpen AI