Úvodní stránka>Články>Proč si pořizuji Nikon Z9
Zveřejněno 13.12.2021

Proč si pořizuji Nikon Z9

Blíží se den, kdy se v obchodech objeví bezzrcadlovka Nikon Z9. Fotoaparát, který určitě zaujme nejednoho fotografa přírody.

Proč jsem s Nikonem začal?

Když jsem se před několika lety rozhodoval, na jako značku fotoaparátů a objektivů se mám zaměřit pro fotografování zvířátek, shlédl jsem velké množství videí, přečetl nespočet článků a diskusí, abych dospěl k názoru, že Nikon bude správná volba. A myslím, že jsem udělal moc dobře. Dnes je mou hlavní výbavou digitální zrcadlovka Nikon D850, která byla představena světu v červenci 2017 a dodnes si mezi zrcadlovkami vede skvěle. Ale… Zrcadlovky, jako hlavní produkty předních výrobců končí a nahrazují je bezzrcadlovky. Je to vývoj, který se nedá zastavit. A taky proč.

V posledních dvou letech jsem sledoval jak ti, kteří mě inspirovali k nákupu fototechniky Nikon, mizí k jiným značkám. A měli důvod. Nikon zaspal, a i když má skvělé zrcadlovky i bezrcadlovky, konkurence začala přicházet s vyšší rychlostí ostření, skvělou detekcí objektů, skvělým videem, a to zvláště pro wildlife fotografy byla situace na kterou se jen nechtěli dívat.

Nikon Z9

Ale naštěstí se začalo letos proslýchat něco o nové vlajkové lodi Nikonu, o bezzrcadlovce Nikon Z9. A 28.10.2021 bylo potvrzeno to, o čem se dlouho jen mluvilo. Nikon představil fotoaparát, který i u nejnáročnějších uživatelů vzbudil pozornost.

Hlavní důvody proč Nikon Z9

A protože jsem si hned první den oznámení fotoaparát předobjednal a aktuálně čekám, kdy Nikon oznámí zahájení prodeje, napíšu, proč jsem se pro něj rozhodl a co od přechodu ze zrcadlovky Nikon D850 na bezzrcadlovku Nikon Z9 očekávám:

  1. Díky přibližně 10x rychlejšímu procesoru fotoaparátu oproti předchozím modelům, možnost extrémně rychlého ostření s detekcí objektů, tváře nebo oka. Opět více dynamiky ve fotografiích. Stávající styl ve fotografiích nebudu měnit, jen očekávám rozšíření možností.
  2. Možnost pořizovat kvalitní video, což mi sice přinesou i další bezzrcadlovky Nikon, ale Nikon Z9 přinese 8K video s 60 snímky za sekundu, nebo 4K video se 120 snímky za sekundu. Díky extrémně rychlému ostření i videa dynamických scén, včetně čelního pohybu.
  3. Obecné seznámení se systémem bezzrcadlovek.

Nechci do tohoto krátkého článku kopírovat technické specifikace. Pokud ale skvělé parametry tohoto fotoaparátu někoho zajímaly, doporučuji například informace na stránkách některého z prodejců (například FotoŠkoda).

Doufám, že již brzy budu s Vámi moci sdílet fotografie z tohoto fotoaparátu. Těším se…